Idi nazad

12 Odgovorno upotrebljavanje resursa, Osiguranje održive potrošnje i načina proizvodnje

Svjetska potrošnja i proizvodnja — pokretačka snaga globalnog gospodarstva — počivaju na korištenju prirodnog okoliša i resursa na način koji i dalje ima destruktivne utjecaje na planet. Ekonomski i društveni napredak u prošlom stoljeću bio je popraćen degradacijom okoliša koja ugrožava same sustave o kojima ovisi naš budući razvoj – dapače, naš opstanak. 

Nekoliko činjenica i brojki:

  • Svake se godine procjenjuje da jedna trećina sve proizvedene hrane – što je ekvivalentno 1,3 milijarde tona u vrijednosti od oko 1 bilijun dolara – završi truljenjem u kantama potrošača i trgovaca ili se pokvari zbog lošeg transporta i žetve.
  • Kad bi ljudi diljem svijeta prešli na energetski učinkovite žarulje, svijet bi uštedio 120 milijardi američkih dolara godišnje.
  • Ako globalna populacija dosegne 9,6 milijardi do 2050., mogao bi biti potreban ekvivalent gotovo tri planeta kako bi se osigurali prirodni resursi potrebni za održavanje postojećeg načina života.

TPandemija COVID-19 nudi zemljama priliku da izgrade planove oporavka koji će preokrenuti trenutne trendove i promijeniti naše obrasce potrošnje i proizvodnje prema održivijoj budućnosti.

Održiva potrošnja i proizvodnja znači raditi više i bolje s manje. Također se radi o odvajanju gospodarskog rasta od degradacije okoliša, povećanju učinkovitosti resursa i promicanju održivog načina života.

Održiva potrošnja i proizvodnja također mogu značajno doprinijeti smanjenju siromaštva i prelasku na niskougljična i zelena gospodarstva.

Najaktivniji prijedlozi

Proposals

Najaktivnije rasprave

Debates
12.1
Odgovorno upotrebljavanje resursa Osiguranje održive potrošnje i načina proizvodnje.
12.2
Provesti 10-godišnji okvir programa o održivoj potrošnji i proizvodnji, sve zemlje poduzimaju mjere, a razvijene zemlje preuzimaju vodstvo, uzimajući u obzir razvoj i sposobnosti zemalja u razvoju.
12.3
Do 2030. godine postići održivo upravljanje i učinkovito korištenje prirodnih resursa.
12.4
Do 2030. prepoloviti globalni otpad hrane po glavi stanovnika na maloprodajnoj i potrošačkoj razini i smanjiti gubitke hrane duž proizvodnih i opskrbnih lanaca, uključujući gubitke nakon žetve.
12.5
Do 2020. postići ekološki prihvatljivo gospodarenje kemikalijama i svim otpadom tijekom njihovog životnog ciklusa, u skladu s dogovorenim međunarodnim okvirima, te značajno smanjiti njihovo ispuštanje u zrak, vodu i tlo kako bi se smanjili njihovi štetni utjecaji na zdravlje ljudi i okoliš.
12.6
Potaknite tvrtke, posebno velike i transnacionalne tvrtke, da usvoje održive prakse i integriraju informacije o održivosti u svoj ciklus izvješćivanja.
12.7
Promicati prakse javne nabave koje su održive, u skladu s nacionalnim politikama i prioritetima.
12.8
Do 2030. osigurati da ljudi posvuda imaju relevantne informacije i svijest o održivom razvoju i životnim stilovima u skladu s prirodom.
12.A
Podržati zemlje u razvoju da ojačaju svoje znanstvene i tehnološke kapacitete kako bi krenule prema održivijim obrascima potrošnje i proizvodnje.
12.B
Razviti i implementirati alate za praćenje učinaka održivog razvoja za održivi turizam koji otvara radna mjesta i promiče lokalnu kulturu i proizvode.
12.C
Racionalizirati neučinkovite subvencije za fosilna goriva koje potiču rasipnu potrošnju uklanjanjem poremećaja tržišta, u skladu s nacionalnim okolnostima, uključujući restrukturiranje oporezivanja i postupno ukidanje tih štetnih subvencija, ako postoje, kako bi odražavale njihov utjecaj na okoliš, uzimajući u potpunosti u obzir posebne potrebe i uvjetima u zemljama u razvoju i minimiziranju mogućih štetnih utjecaja na njihov razvoj na način koji štiti siromašne i pogođene zajednice.
Ovaj cilj nema lokalnih zadataka