Idi nazad

7 Obnovljiva i pristupačna energija

Svijet napreduje prema cilju broj 7, s ohrabrujućim znakovima da energija postaje sve održivija i široko dostupna. Pristup električnoj energiji u siromašnijim zemljama počeo se ubrzavati, energetska učinkovitost se nastavlja poboljšavati, a obnovljiva energija ostvaruje impresivne dobitke u sektoru električne energije. 

Ipak, potrebno je više usmjeriti pozornost kako bi se poboljšao pristup čistim i sigurnim gorivima i tehnologijama za kuhanje za 3 milijarde ljudi, proširila upotreba obnovljive energije izvan sektora električne energije i povećala elektrifikacija u subsaharskoj Africi.

Izvješće o energetskom napretku pruža globalnu nadzornu ploču za registriranje napretka u pristupu energiji, energetskoj učinkovitosti i obnovljivoj energiji. Procjenjuje se napredak svake zemlje u ova tri stupa i daje sliku koliko smo daleko od postizanja ciljeva održivog razvoja do 2030. godine.

Najaktivniji prijedlozi

Proposals

Najaktivnije rasprave

Debates
7.1
Do 2030. osigurati univerzalni pristup pristupačnim, pouzdanim i modernim energetskim uslugama.
7.2
Do 2030. značajno povećati udio obnovljive energije u globalnom energetskom miksu.
7.3
Do 2030. udvostručiti globalnu stopu poboljšanja energetske učinkovitosti.
7.A
Do 2030. poboljšati međunarodnu suradnju kako bi se olakšao pristup istraživanju i tehnologiji čiste energije, uključujući obnovljivu energiju, energetsku učinkovitost i naprednu i čišću tehnologiju fosilnih goriva, te promicati ulaganja u energetsku infrastrukturu i tehnologiju čiste energije.
7.B
Do 2030. proširiti infrastrukturu i unaprijediti tehnologiju za opskrbu modernim i održivim energetskim uslugama za sve u zemljama u razvoju, posebno u najmanje razvijenim zemljama, malim otočnim državama u razvoju i zemljama u razvoju bez izlaza na more, u skladu s njihovim programima potpore.
Ovaj cilj nema lokalnih zadataka